Červená čočka je prostě chutnou a zdravou součástí jídelníčku. Patří k luštěninám, což jsou téměř nejzdravější potraviny, na které ovšem často zapomínáme. Srdcem čočky je právě Indie, kde se pěstuje více než 50 druhů nejrůznějších barev a velikostí a vaří se z ní nejčastěji tzv. dahl, tedy kořeněná čočková kaše.
Čočka a účinky na zdraví
• Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Má mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové.
• Z minerálních látek je v čočce zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu (viz Dobrá rada).
Co umí
- Pomáhá při odtučňovacích kúrách.
- Je vhodná při chudokrevnosti a při problémech se zvýšeným cholesterolem.
- Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě.
- Je ideální potravinou pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi.
- Čočka podporuje krevní oběh a prospívá srdci. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení.
- omezeném množství by čočku měli jíst lidé nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.
Použití v kuchyni
Červená loupaná čočka má tendenci k rozvaření, vytváří kašovitou strukturu, takže výborně zahušťuje polévky, skvělá je kořeněná se zeleninou nebo se hodí i na pomazánky. Není nutné ji vůbec předem máčet a je uvařená cca za 15 minut.
Recept
Čočku červenou neloupanou je lepší máčet (stačí krátce, cca 2 hodiny), vodu slít, a můžete ji použít při vaření stejně jako hnědou čočku. Je uvařená za cca 15–20 minut.