Semínka chia se začínají stále více objevovat například v pekárenských výrobcích. Celá řada pekáren přidává do svých výrobků semínka chia a zaručuje tak svým produktům mnohem lepší nutriční hodnoty. Semínka chia však mají i další využití. Výrazně přispívají k delší trvanlivosti výrobků. Pečivo je díky hydrofilním vlastnostem semínek chia mnohem vláčnější a lépe se konzumuje.
Čím jsou semínka chia prospěšná?
Semínka chia obsahují celou řadu živin a důležitých látek. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vápníku, rostlinných tuků Omega-3, železa, hořčíku, bromu, draslíku, vitaminů, zinku, antioxidantů a samozřejmě i proteinů. Pravidelná konzumace pečiva s chia semínky má blahodárný vliv na celý organismus.
V Jižní Americe je konzumace pečiva s chia semínky běžná. Pomalu, ale jistě se však pečivo s chia semínky stává hitem i v Evropě. V jednom kusu pečiva můžeme nalézt až 5% chia semínek.
Pekaři dobře ví, jak je využití chia semínek výhodné. Chia semínka jsou bez chuti a nijak nenaruší tradiční chuť pečiva. Mimo to nejsou tvrdá na skus a nemusí se na rozdíl od jiných semínek semlít. Pečivo s obsahem chia semínek vyniká významným obsahem živin a je vhodné pro každodenní konzumaci.
Můžu semínka chia využít i doma?
Semínka chia můžete přidávat i do pečiva, které si doma sami upečete. Získáte tak zdravé pečivo pro celou rodinu. Pečivo s chia semínky je vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. Velmi rády si na něm pochutnají kojící či těhotné ženy, pro které jsou chia semínka skvělým zdrojem živin. Zejména lidé starší 30 let trpí nedostatkem vápníku, jehož jsou semínka chia vydatným zdrojem. Nebojte se semínka chia zařadit do Vašeho každodenního jídelníčku.
Začněte jíst zdravě a pozorujte příznivé účinky chia semínek již po pár týdnech pravidelné konzumace.