Volské oko je vděčným, dobrým a rychlým jídlem. Připravit si jej můžete k snídani, svačině, ale i obědu či večeři. Klasická příprava volského oka spočívá v tom, že se vajíčko vyklepne na tukem potřenou pánvičku a opéká se tak dlouho, dokud není bílek tuhý. Někdo volské oko otáčí a jiný pánvičku přikryje pokličkou, aby se volské oko udělalo z obou stran a nestalo se, že dole bude připálené a nahoře nedodělané.
Nicméně zdravé trendy ve stravě velí, co nejméně smažených a opečených jídel. I když to pro zdravého člověka není žádná hrůza, připravit si volské oko klasickým způsobem, existují lidé držící různé zdravotní diety a pro ně je volské oko opečené klasickým způsobem nepřípustné. Naštěstí je možné volské oko opéci také bez tuku. Jak na to? To vám hned prozradíme.
Jak udělat volské oko bez tuku
- Potřebovat budete ohnivzdorný talíř a hrnec s vodou. Vodu v hrnci přivedete k varu a místo pokličky postavíte na hrnec tento talíř. Jakmile se talíř dostatečně rozpálí, vyklepněte na něj vajíčko, osolte a počkejte, až se kompletně udělá. Doba přípravy je cca 8 minut.
- Volské oko bez tuku je možné připravit také na nepřilnavé pánvi. Pánev rozpálíte a postříkáte z rozprašovače vodou a na vlhkou pánev, kde praská a poskakuje voda, rychle klepnete vajíčko. Je dobré ihned jakmile se bílek stmelí vejce obracečkou otočit a opékat z každé strany. Chce to trochu cviku.
Alternativou za volské oko je i ztracené vejce. To ale není opečené, nýbrž uvařené ve vodě. Ztracená vejce jsou velmi chutným jídlem, kdy si nejlépe vychutnáte úžasnou chuť žloutku. Na přípravu ztracených vajec je vhodné použít čerstvá vejce. Připravují se tak, že si do malého kastrůlku dáte vařit vodu, jakmile voda vaří, přidáte lžičku octa a vodu zamícháte, aby uprostřed vznikl vír. Vajíčko si vyklepnete nejdříve do mističky a do tohoto víru vajíčko z misky opatrně vylijete. Pak počkáte 2 minuty a máte hotovo. Můžete vařit další…