Smažené pokrmy nepatří zrovna k těm nejzdravějším druhům jídla, jsou však velmi populární u dětí i u ostatních členů domácnosti. Pro bezchybně smažené jídlo je třeba pořídit fritézu. Který druh ale vybrat? Poradíme vám, která bude ta nejvhodnější pro vaši rodinu.
Pro občasné smažení vám neuškodí klasická fritéza
Pod pojmem klasické fritézy si představte několik litrů oleje. Takové smažení je skutečně jednoduché a asi nejpoužívanější v českých domácnostech. Do nádoby pro smažení nalijete velké množství oleje a necháte ho díky termostatu rozehřát na požadovanou teplotu. Pak už jen stačí do koše fritézy vložit a do oleje ponořit vybrané jídlo.
Na trhu najdete klasické fritézy s nejrůznějšími topnými systémy. Můžete si pořídit například s topným tělesem, které je ponořené přímo v oleji. Druhou variantou je tepelné těleso uložené v těsné blízkosti hned pod hrncem s olejem. Existují však i robotické fritézy, kde je fritovací koš nakloněný a do oleje ponořený jen z jedné půlky. Díky pohybu koše při zapnutí fritézy pokrm rotuje a namáčí se do rozpáleného oleje jen na chvíli.
Horkovzdušná fritéza je zdravější variantou
Oproti tomu moderní horkovzdušná fritéza ušetří litry oleje i vaše zdraví. Fakt, že k přípravě pokrmů s touto fritézou použijete horký vzduch, neznamená, že olej vůbec nepoužijete. Pro lepší chuť pokrmů je třeba přidat alespoň jednu či dvě polévkové lžíce oleje, každá značka fritézy doporučuje jiné množství.
Horký vzduch cirkuluje košem s pokrmy, a tím tepelně upravuje vaši budoucí pochoutku. Některé moderní fritézy, které fungují na bázi horkého vzduchu, dokážou připravit například koláč, pečivo nebo další pečené pokrmy.
Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu nebo pro modernější druh fritézy, obě vám dokážou připravit dobré a tolik oblíbené smažené jídlo. Vaše rodina bude nadšená.
Zdroj foto: www.pixabay.com