Připravujete omáčku, ale není tak hustá, jak byste si přáli? Naštěstí existuje pár zaručených triků, jak i z tekuté omáčky vytvořit krémovou a úžasnou. Nemusíte k tomu použít pouze mouku, ale i další suroviny, které najdete ve své kuchyni. Které?
Jak zahustit omáčkou moukou
Nejrozšířenějším způsobem, jak zahustit omáčku, je použití mouky. Aby se v omáčce nevytvořily hrudky, je dobré mouku smíchat s vodou či mlékem a pořádně rozmíchat. Naše babičky si při zahušťování omáček moukou vystačily s hrníčkem, vidličkou, vodou či mlékem a moukou. Mnohem efektivnější je ale použití termohrnku, šejkru nebo například sklenice. Do uzavíratelné nádoby nalijte tekutinu, přidejte mouku a chvilku si zahrajte na barmana. Následně obsah nádoby přidejte do omáčky, pořádně promíchejte a máte hotovo. V omáčce nebudou žádné hrudky a obejdete se bez sítka.
Jak zahustit omáčku zásmažkou
Další možností, jak můžete omáčku zahustit, je použití takzvaného klechtáku či záklechtky. Jedná se o kombinaci másla, mouky a vody. V rendlíku nechte chvilku zpěnit máslo, přidejte k němu mouku a nakonec vodu, aby byla výsledkem tekutá směs. Provařením se vytratí ona charakteristická moučná chuť. Když smícháte mouku se smetanou, získáte zátřepku, které se hodí do většiny mléčných omáček, protože neovlivní výrazně její výslednou chuť.
Jak zahustit omáčku škrobem
Při zahušťování můžete sáhnout také po škrobu. Když použijete kukuřičný škrob, omáčka si stále uchová svou chuť. Lidé, kteří se vyhýbají lepku, by měli raději sáhnou po tapiokovém škrobu, jenž je průhledný a bez chuti.
Jak zahustit omáčku bez mouky
Potřebujete zahustit omáčku, ale nechcete sahat po mouce ani škrobu? Vyzkoušejte chia semínka. Díky tomu, že na sebe vážou vodu, fungují při zahušťování skutečně skvěle a pokrmu dodají celou řadu benefitů: omega-3 mastné kyseliny, proteiny i vlákninu. Vaříte-li rádi zdravě a nevadí vám přítomnost malých semínek v omáčce, rozhodně tuto metodu vyzkoušejte.
Jak zahustit omáčku zeleninou
Víte, jak zahustit svíčkovou a rajskou omáčku bez použití mouky? Protože se jedná o omáčky se zeleninovým základem, stačí si část zeleniny rozmixovat na pyré. Omáčka si tak uchová svou zeleninovou chuť a okamžitě zhoustne. I další omáčky se zeleninovým základem se dají jednoduše zahustit pomocí pyré. Vsadit můžete na brambory, květák, kedlubnu či třeba brokolici.
Jak zahustit omáčku vejcem
Pokud jste již někdy připravovali holandskou omáčku, určitě víte, že je tak hustá a krémové právě díky kombinaci vajec a másla. Pokud za sebou již máte mnoho kuchařských zkušeností, nebojte se při zahušťování omáčky sáhnout právě po vajíčkách. Jediné, na co si skutečně musíte dát pozor, aby se omáčka nesrazila, je teplota. Do horké omáčky nemůžete přidat studené vejce přímo z lednice, ale před použitím ho smíchejte s teplým mlékem a důkladně promíchejte. Druhou možností je přidat vejce do omáčky až po uvaření, aby se již dále nevařila a vejce se nezdrclo.
Jak zahustit omáčku smetanou
Při zahušťování můžete vyzkoušet také smetanu. Po jejím přidání omáčku povařte a počkejte, až získá krémovou a hustší konzistenci. V ten moment máte hotovo, protože se voda obsažená ve smetaně zredukovala a omáčka díky tomu získala požadovanou hustotu.
Způsobů, jak snadno a prakticky zahustit omáčku, existuje skutečně mnoho. Nebojte se zkoušet různé možnosti a hrát si s výslednou chutí omáčky. Kromě osvědčených triků našich babiček můžete využít i moderní typy škrobů, chia semínka či třeba zeleninové pyré.
Zdroj foto: www.freepik.com