Tradiční způsob zavařování se někdy může zdát zdlouhavým. Nabízí se proto jiná možná varianta, vyzkoušejte něco nového a seznamte se s postupem, jak zavařovat v troubě.
Jak na to?
Ještě před začátkem je důležité zmínit, že pro úspěšné zavařování je nezbytné mít dokonale sterilizované sklenice. Po vypláchnutí horkou vodou se vyhněte utírání, abyste do sklenice nezanesli bakterie, pro větší jistotu můžete sklenice vložit na pár minut do trouby při jejím rozehřívání pro zavařování. Poté, co takto připravené sklenice naplníte a uzavřete, je vložte na plech, ideálně by v plechu měla být zhruba dva centimetry vysoká hladina vody, aby se víčka suchým teplem nepoškodila. Je důležité, aby se sklenice nedotýkaly vzájemně a ani plechu. Navrch můžete navrstvit mokré noviny, aby se sklo nepřehřívalo.
Jakou zvolit teplotu?
Pro každou troubu se daná teplota lehce liší, od toho se odvíjí relativní nespolehlivost zavařování v troubě.
- V elektrické troubě je zpravidla vhodná teplota 170 °C, u plynové trouby je to o něco těžší, zde musíte na vhodný postup přijít pomocí zkušeností, nejvhodnější je stupeň 1-2. Zavařování ovoce takto bude trvat zhruba 45 minut, u zeleniny je to pak kolem 60 minut.
- Jestliže chcete využít horkovzdušnou troubu, pak nastavte teplotu 250 °C, ideálně sklenice obalte mokrými novinami. Proces zavařování bude v této troubě trvat pouze kolem 10-15 minut.
Úskalí zavařování v troubě
Zavařování sklenic v troubě je sice pro mnoho lidí o něco jednodušší a rychlejší, přináší však také nevýhody. Největší nevýhodu je, že u trouby jen těžko zvolíte správnou teplotu a ideální čas, musíte proto často experimentovat. Tento způsob se také nehodí pro zavařování velkého množství sklenic, ale spíše pro občasné zavařování. Navíc se může stát, že úspěch při zavařování v troubě nebude takový, jaký by zajistilo zavařování ve speciálním hrnci.
Jestliže se chcete do zavařování v troubě pustit, pak rozhodně neváhejte. Postup není složitý, je však důležité vychytat tu správnou teplotu. To však již po pár prvních pokusech poznáte a ušetříte tak mnoho času.
Zdroj foto: pixabay.com