Jednou týdně maso pro každého-hlásal v šestnáctém století král Jindřich IV. a měl tím údajně na mysli drůbež, ještě přesněji kuře. Z čerstvé kuracinka se dokázali již po staletí těšit nejen Evropané, ale i Číňané či Indové, u kterých kuřátka patřily na stůl stejně jako aromatické koření či exotické byliny z dalekých ostrovů.
Kuře spolu s krocanem také hojně konzumovali v Izraeli a na Středním východě samozřejmě vedle velbloudím mase a jehněčím, jelikož mohamedáni a židé nejedí z náboženských důvodů vepřové maso. Jedním z mála národů, kteří kuřecím jaksi vůbec nemohli přijít na chuť, byly Finové.
Libové masíčko patří dosud k těm oblíbeným a nejčastěji podávaným na stolech zdejších domácností. Jeho častá konzumace vám už možná vyčerpala všechny zajímavé a chutné nápady na jejich přípravu, proto Vám nabízíme jeden výborný recept, kterým jsme se my už nechali inspirovat a věříme, že stejně osloví i Vás.
Zapékané kuře
Troubu vyhřejeme na 250 stupňů C. Řízky asi z 250 g kuřecích prsou opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Čtyři malé cukety omyjeme a nakrájíme na kolečka. Dvě velká rajčata oloupeme a také nakrájíme na kolečka. Cukety opečeme na rozpáleném oleji a poté je vyjmeme. Maso opečeme tak rychle, aby se jen zbarvilo doběla. Cukety i maso poklademe do zapékací mísy. Vrch potřeme smetanou (2 lžíce) smíchanou s 200g čerstvého bylinkového sýra a 2 vejci. Vrch obložíme kolečky rajčat, osolíme a opepříme. Rajčata můžeme posypat ještě strouhaným parmazánem. Kuře zapékáme v troubě asi 20 minut v horkovzdušné troubě na 220 stupňů C.
Přejeme Vám dobrou chuť.