Je ideální doba na to, připravit si výtečnou polévku, která vás zahřeje. Přinášíme vám oblíbené veganské polévky, které potěší i zahřejí jak vegany, tak milovníky masa. Nevěříte?
Krémová fazolová polévka s kapustou
Suroviny pro přípravu:
- 1 cibule,
- 1 mrkev,
- kousek řapíkatého celeru,
- 2 stroužky česneku,
- 1 snítka rozmarýnu,
- 4 hrnky vařených fazolí,
- 4 hrnky zeleninového vývaru,
- 3 hrnky nakrájené kapusty,
- 1/4 hrnku nasekané petrželky,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce olivového oleje,
- chilli vločky, sůl a pepř – podle chuti.
Postup přípravy:
- Do hrnce nalijte olivový olej a zahřejte.
- Poté přisypte najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte.
- K zelenině prolisujte česnek, dále přidejte rozmarýn a chilli – krátce promíchejte a do hrnce vmíchejte fazole a zeleninový vývar. Směs přiveďte k varu.
- Polovinu polévky vložte do mixéru a rozmixujte společně s citronovou šťávou. Rozmixovanou polévku nalijte zpět do hrnce a dochuťte solí a pepřem.
- Nakonec do polévky vmíchejte nasekanou kapustu a opět přiveďte k varu. Při servírování polévku zasypte nasekanou petrželkou. Dobrou chuť.
Sladká polévka z batátů
Suroviny na přípravu:
- 4 velké batáty,
- 2 velké mrkve,
- 1 cibule,
- malá plechovka kokosového másla,
- 2 hrnky zeleninového vývaru,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 lžička česneku,
- 1 lžička zázvoru,
- 1/4 lžičky muškátového oříšku,
- 1/4 lžičky kajenského pepře,
- 1/4 lžičky mandlového másla,
- sůl a pepř – dle chuti.
Postup přípravy:
- Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor.
- Přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek a vmíchejte nakrájenou mrkev a batáty.
- Krátce orestujte a k zelenině přilijte kokosové mléko společně se zeleninovým vývarem.
- Polévku přiveďte k varu – vařte, dokud zelenina nezměkne. Jakmile je měkká, přidejte mandlové máslo a pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.
- Nakonec dochuťte podle vaší chuti.
A co vás zahřeje v těchto zimních dnech? Patříte do skupiny vývarů nebo krémových polévek?
Zdroj foto: www.pixabay.com