V poslední době roste obliba krémových polévek, které jsou chutné, zdravé a osvěžující. Co je však nejdůležitější, že mimo doplnění vitamínů a tekutin, které jsou zvlášť během léta nezbytné, jsou tyto polévky také dietní. Nezaberou mnoho času a tudíž místo stání u plotny můžeme trávit čas v přírodě nebo něčím příjemnějším.
Krémová polévka pokaždé jinak
Polévky mohou být buď z jednoho druhu zeleniny, nebo zeleninový mix. Jejich příprava je snadná a zvládnou jí i úplní začátečníci. Na trošce olivového oleje si osmažíme cibulku a přilijeme vodou, do které vložíme buď mrkev, brokolici, pórek, květák, dýni, špenát, rajčata, cuketu a další zeleninu podle chuti a možností. Vodu osolíme, jemně opepříme a můžeme přidat i mletý kmín. Zeleninu si povaříme do měkka a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké krémové konzistence. Polévku je možné zjemnit kokosovým či mandlovým mlékem a přidat čerstvě nasekané bylinky. Mimo pažitky, kadeřavé petrželky, koriandru je výborná také bazalka. Pokud si polévky uvaříte více, můžete dát část zamrazit a pak jí stačí ráno vytáhnout a máte základ pro lehký oběd či večeři. Podle druhu zeleniny volíme i případně správné koření. Špenátová bude například výtečná s trochou česneku.
Ovocné polévky
Neméně oblíbené jsou i ovocné polévky, které se dají jíst i studené. Nad takovou polévkou nebude určitě ohrnovat nos žádné dítě. K ovocné polévce je zapotřebí drobné ovoce, které si povaříme do měkka a osladíme cukrem nebo jiným sladidlem: med, javorový sirup či agáve. Mírně zahustíme pšeničným škrobem nebo pudingem a rozředíme mlékem na polévkovou konzistenci. Nalijeme do talířku a doprostřed můžeme položit kousky malin či jahod, borůvek a jiné. Ovocné polévky výborně chutnají s máslovými sušenkami nebo jemným bílým pečivem.