Asi to zná každý, přijdete domů unavení z práce a přemýšlíte, co rychle připravit k večeři a pokud možno i levně. Ať už jste v domácnosti jen dva nebo je vás mnohem více, kdo by si rád neušetřil nějakou tu korunu. A kde jinde se dá ušetřit než na jídle. Ovšem pozor, tím vás nenabádáme, abyste kupovali nekvalitní a levné potraviny. Uvařit levně se dá kvalitně, zdravě i chutně. Právě tomu jsou zasvěceny dnešní recepty, které vám přinášíme.
Smetanové brambory
Na tento recept budeme potřebovat: brambory podle počtu osob, sůl, kmín, olej, sladkou papriku, hladkou mouku, smetanu.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli rovněž oloupeme a nakrájíme najemno. V kastrolu nebo vyšší pánvi rozehřejeme tuk s cibulí a pomalu restujeme. Přidáme teplotní výkon a přihodíme brambory, kmín, sůl i papriku – vše společně zprudka orestujeme. Podlijeme vodou, ale jen cca do půlky brambor a zvolna podusíme, až se voda vypaří. Do smetany si rozkvedláme hladkou mouku, brambory zalijeme a provaříme. Dáme na talíř a posypeme muškátovým oříškem – lze přidat i strouhaný sýr.
Zapékané toasty
Jestliže vám z víkendu zbylo několik druhů salámů, maso od oběda a další ingredience, máte příležitost je použít. V míse smícháme uzeninu najemno pokrájenou, strouhaný sýr, vejce, přidáme lžičku hořčice, sůl, pepř, jeden až dva stružky česneku a vytvoříme hmotu, kterou namažeme na toastový chléb, veku, rozpůlené housky či rohlíky, které už také nemusí být čerstvé. Vyskládáme na plech a dáme na 10 až 15 minut zapéci. Na talíři posypeme pažitkou, kadeřavou petrželkou a podávat lze i zelenina: rajče, okurka, paprika.
Kokosová rýže
Kokosová rýže se dá jíst na slaný i sladký způsob. Záleží, zda ji budete připravovat například ke kuřeti nebo jako sladkou kaši. My si ji dnes uděláme na sladko, se skořicí. Propláchnutou rýži vložíme do hrnce se svítkem skořice, jemně osolíme a uvaříme do měkka cca 10 minut. Jakmile se voda vypaří, vlijeme kokosové mléko, přidáme cukr, vanilku a vaříme dalších 10 minut, až vznikne krém. Kokosovou rýži podáváme teplou, poprášenou skořicovým cukrem – lze doplnit také o ovoce.