Potřebujete rychle a zdravě nakrmit pět hladových krků? A pokud možno co nejlevněji? Našli jsme dva snadné recepty, které vás vyjdou na pár korun a celá rodina se bude olizovat až za ušima. Jak je jednou vyzkoušíte, budete se k nim už vždycky vracet. Který ochutnáte dnes?
Zapečená brokolice
Připravte si:
- větší brokolici,
- tři stroužky česneku,
- čerstvé bylinky,
- kukuřici v plechovce,
- sýr podle chuti (mozarella, eidam, …).
Brokolici lehce povařte v osolené vodě, ale nepřehánějte to – dvě minuty bohatě stačí. Brokolice si tak zachová křupavost a krásnou barvu. Na pánvi dozlatova osmahněte česnek (množství zvolte podle chuti, ale tři stroužky jsou tak akorát). Česnek smíchejte s brokolicí a kukuřicí, přidejte petrželku, pažitku, nebo jinou bylinku, kterou máte rádi. Posypte strouhaným sýrem – výborná je například mozarella – a podávejte s oblíbeným pečivem.
Tip: Sledujte akční letáky, kde najdete ty nejvýhodnější nabídky. Výhodné nabídky potravin i alkoholu vám už neuniknou – je libo třeba pivo v akci nebo slavnostní Bohemia sekt v akci?
Kroupoto se zeleninou
Připravte si:
- 400 g pšeničných krup
- 2 lžíce oleje
- Lžičku másla
- 4 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 400 g čerstvé zeleniny (pórek, celer, kedlubna, karotka, …)
- Sůl, pepř, mletý kmín, mletý zázvor, mletý rozmarýn
Kroupy vyperte a nechte okapat. V hrnci si rozehřejte lžíci oleje, přidejte kroupy a chvilku restujte. Poté kroupy zalijte větším množstvím vody, přidejte jednu očištěnou cibulku s natí, osolte a pod poklicí vařte do měkka.
Na zbylém oleji orestujte česnek a zbylou cibuli, následně přidejte nadrobno nakrájenou sezónní zeleninu. Chvilku restujte, přidejte koření podle chuti a následně zeleninu smíchejte se slitýi kroupami. Rizoto promíchejte se lžičkou másla a můžete podávat!