Chystáte velkou rodinou oslavu nebo posezení s přáteli? Lámete si hlavu nad tím, jakou sladkou tečku připravit? Zabodujte a upečte si medové řezy.
Ingredience:
- Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 180 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 4 lžíce medu
- 1 kypřící prášek do perníku
- 2 vejce
- trochu mléka
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- pár lžic rumu
- Na ozdobení
- 1 karamelové Salko
- 250 g másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- 150 g drcených vlašských ořechů
- marcipánové figurky, půlená vlašská jádra, šlehačka
Postup:
Začněme tím, že včas z lednice vytáhneme suroviny a necháme je při pokojové teplotě. Až jí docílíme, můžeme se pustit do přípravy těsta:
- V míse vyšleháme máslo s cukrem a rozehřátým medem, do vzniklé směsi postupně zašleháme vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem a podle potřeby přidáme pár lžic mléka.
- Těsto rozdělíme na 2 části, z nichž jednu zabalíme do folie a necháme chvíli odstát v ledničce. Do druhé přidáme prosáté kakao a pořádně zpracujeme. Nyní si připravíme 2 pečící plechy a dva odpovídající pečící papíry.
- Na pečícím papíru vyválíme těsto na placku do tvaru obdélníku. Vezmeme vidličku a poctivě obě připravená těsta propícháme po celé ploše. Pečeme v troubě na 170 ̊C dozlatova, pak je lehce pokapeme rumem a necháme vychladnout.
- Ze Salka, másla a moučkového cukru vyšleháme krém.
- Medové pláty rozřízneme na polovinu a tímto krémem slepíme. Osvědčené je začít plátem obarveným kakaem.
- Náš dezert teď potřeme krémem i z vrchu a posypeme sekanými ořechy. Řezy nyní rozkrájíme ostrým špičatým nožem na kostky, které necháme odležet do druhého dne.
Buďte osobití
Před podáváním kostky ozdobte. Téma dodáte marcipánovou figurkou, moderní vzhled zase šlehačkou, do které bude položen lístek máty nebo třeba kousek jahody. Proberte svou kreativní stránku a servírujte vaši sladkou tečku jako ve vyhlášené cukrárně.
Zdroj foto: https://pixabay.com/cs/med-chléb-lžíce-bio-příroda-752145/