Křen je nepostradatelný v každé kuchyni, ale své uplatnění nachází i v domácí lékárně. Jak získat a nejlépe využít sílu tohoto běžného a zároveň zázračného kořene?
Křen se využíval už ve středověké Evropě. V té době byl užíván k čištění krve, léčbě močových kamenů, proti vodnatelnosti, dně, žaludečním křečím, revmatismu, kašli atd...
Moderní výzkumy ukázali, že v řadě případů se naši předci nemýlili, jelikož křen obsahuje mnoho látek účinných proti zmíněným neduhům.
Křen a jeho účinky
Křenový kořen má vysoký obsah vitaminu C.
Obsahuje látky, které mají silně antiseptické účinky.
Podporuje trávení a metabolismus.
Proto není špatné, zkusit si doma udělat nakládaný křen. Je to výborná příloha k vařeným, pečeným, grilovaným a dušeným masům. Zde najdete rychlý recept na skvělý domácí křen.
Co k tomu budeme potřebovat
350 g | křenu |
150 g | cukru krystal |
750 ml | vinného octa |
2 lžičky | soli |
skleničky s uzávěrem |
Postup
1. Křen oškrábeme a nastrouháme na jemno, je třeba, abychom získali 220 g nastrouhané hmoty
2. Připravíme si nálev; v hrnci svaříme ocet s cukrem a solí, nálev povaříme ještě 5 minut
3. Do nálevu vsypeme nastrouhaný křen a vaříme další 1-2 minuty
4. Křenovou hmotou naplníme důkladně omyté a osušené sklenice, pořádně je uzavřeme a takto připravený křen necháme týden uležet.