Svíčková je typicky české jídlo a v nejen v naší zemi se těší velké oblibě. Název tento pokrm získal dle masa, ze kterého se připravuje, jedná se o maso prvotřídní kvality. Dnes však není výjimkou ani příprava z jiného druhu. Jak si k němu však připravit tu nejlepší omáčku?
Svíčková omáčka na smetaně
Budete potřebovat:
- 1–1,2 kg masa na pečení – ideálně pravá svíčková
- 200 g másla
- 100 g špeku
- cibule
- 3 mrkve
- půl celeru
- 2 petržele
- sklenka lihového octa
- plnotučnou hořčici
- brusinkovou zavařeninu
- tymián, bobkový list, saturejku
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml smetany
Postup přípravy:
- Očištěné maso prošpikujte kousky špeku, případně ho můžete také obalit do plátků anglické slaniny. Posypte kořením a vmasírujte.
- Do pekáče rozložte cibuli nakrájenou na plátky a polovinu pokrájené kořenové zeleniny. Na to položte připravené maso a přelijte rozpuštěným máslem.
- Pekáč přikryjte a naložené maso nechte alespoň den v chladu odpočinout. Nezapomeňte ho občas obrátit.
- Po odležení masa rozpalte troubu na 180 °C. Z masa sundejte ztuhlé máslo, opečte ho s trochou oleje na pánvi, aby se zatáhlo. Zeleninový základ dejte také smažit.
- Do smažící se zeleniny přidejte trochu cukru a nechte ho zkaramelizovat. Poté zalijte octem a nechte ho odpařit. Vmíchejte brusinky a hořčici, přidejte zbytek čerstvé zeleniny, vložte maso, jemně osolte a v uzavřeně nádobě dejte péct.
- Zhruba po deseti minutách snižte teplotu v troubě na 160 °C. Pečte 1–2 hodiny, podlévejte vývarem, aby se maso nepřipálilo. Po upečení nechte maso chladnout v troubě.
- Poté ho vyjměte a zabalte do alobalu. Zbytek v pekáči rozmixujte, nebo propasírujte. Přidejte smetanu, vraťte do trouby a nechte chvíli bublat. Následně můžete okořenit dle chuti.
- Po provaření omáčky ohřejte maso a je hotovo.
Jak na skvělý knedlík?
Nadýchaný domácí knedlík je nedílnou součástí skvělé svíčkové, vyzkoušejte si ho proto připravit sami doma.
Budete potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 30 g droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- vejce
- sůl
Postup přípravy:
- Mléko lehce ohřejte tak, aby bylo vlažné. Poté přidejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a špetku soli. Nechte v teple vzejít kvásek.
- V míse promíchejte mouku s vajíčkem a trochou soli. Přidejte kvásek, dobře propracujte, aby se těsto nelepilo. Nechte zhruba hodinu v teple kynout.
- Připravte si velký hrnec, přiveďte vodu k varu. Do hrnce vložte pařák, ideálně aby se spodem nedotýkal vody.
- Vykynuté těsto rozdělte napůl, vyválejte souměrné knedlíky a dejte na 20 minut vařit do páry.
Tipy pro dokonalý výsledek
Svíčková omáčka je poměrně náročný kulinářský počin, chce to proto mnoho trpělivosti. Pro co nejlepší výsledek je samozřejmě vhodné zvolit pravou svíčkovou, můžete však péct i jiný kus masa, pro větší šťavnatost a chutnost můžete snížit teplotu v troubě, myslete však na to, že se tím prodlouží doba přípravy. A vůbec nejlepší omáčku budete mít, pokud ji hotovou necháte odstát do druhého dne, to pak budou chutě výborně vyvážené.
Svíčková patří snad ke každému českému slavnostnímu obědu, jedná se o velmi oblíbené jídlo.
Zdroj foto: pixabay.com