Žampionová omáčka patří mezi jednoduchá jídla, připravit si ji zvládnete z pár surovin během několika desítek minut. Navíc se nabízí různé variace, jak si ji připravit. Z jednoho receptu tak získáte několik možností.
Suroviny:
- 350 g žampiónů;
- 100 ml bílého vína (suchého);
- 250 ml sladké smetany;
- 100 ml vývaru;
- 50 g nastrouhaného parmazánu;
- 3 stroužky česneku;
- 2 lžíce másla;
- 1 lžíce olivového oleje;
- čerstvý či sušený tymián;
- sůl a pepř.
Postup přípravy:
- Na pánvi na mírném ohni nechte rozpustit máslo a přidejte k němu také olej. Na této směsi poté orestujte nakrájené žampióny.
- Smažte je zhruba 5 minut, měly by změknout a získat zlatavou barvu.
- Přidejte také najemno pokrájený či prolisovaný česnek společně s tymiánem, solí a pepřem. Nechte ještě chvíli restovat.
- Následně přidejte bílé víno společně s vývarem a nechte zredukovat na o něco hustší šťávu.
- Na závěr vmíchejte ještě smetanu a nechte několik minut lehce probublávat.
- Jakmile je omáčka správně hustá, přidejte ještě nastrouhaný parmazán. Poté už můžete servírovat.
Možné variace
Žampiónová omáčka je skvělá sama o sobě, ovšem připravit si ji můžete na několik různých způsobů. Pokud toužíte po opravdové lahůdce, vyzkoušejte do omáčky přidat lanýžový olej či kousek másla. Případně můžete vyzkoušet také kombinaci se zeleným pepřem, nebo kouskem krémového sýra. Ten se hodí zejména, pokud nechcete omáčku podávat s masem.
Skvěle se hodí například noky či také těstoviny. Kromě toho můžete tuto omáčku využít také jako přeliv. Její chuť dokonale doplňuje grilovanou zeleninu, či třeba také brambory a batáty. Záleží tak jen na vás, jak si ji chcete naservírovat.
Žampiónová omáčka je skvělým jídlem, jehož příprava je navíc jednoduchá. Můžete si tak snadno připravit skvělý oběd, přičemž vždy můžete recept lehce upravit a přidat, co máte rádi.
Zdroj foto: www.pixabay.com