Pečený králík patří mezi tradiční česká jídla, ačkoliv v posledních letech již není tak rozšířeným jídlem. Zaručené však patří k výjimečným příležitostem, při kterých se hodí slavnostní klasika, kterou králík zaručeně je. Většinou je králík oblíben spíše v restauracích, nebojte se však ani přípravy doma.
Suroviny, které budete potřebovat:
- králíka,
- 150 gramů kořenové zeleniny – celer, mrkev, petržel,
- 60 gramů slaniny,
- jednu velkou cibuli,
- citron,
- 200 ml smetany,
- sůl, celý černý pepř, nové koření, bobkový list,
- vlažnou vodu,
- sádlo,
- brusinky.
Postup přípravy:
- Králíka opláchněte a lehce osušte. Slaninu nakrájejte na kousky a prošpikujte jimi maso, ze všech stran osolte.
- Před dalším postupem můžete králíka naporcovat, pokud ho nechcete porcovat po upečení.
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Kořenovou zeleninu pokrájejte na kolečka, cibuli na kostičky. V pekáči rozehřejte sádlo a osmahněte na něm zeleninu.
- Orestovanou zeleninu lehce podlijte vodou a vložte na ni králíka.
- Znovu osolte, přidejte i ostatní koření a pekáč přiklopte, případně překryjte alobalem.
- Takto pečte zhruba 60 minut, poté maso zkontrolujte, případně opět podlijte. Poté nechte pekáč odkrytý a pečte ještě zhruba 30 minut.
- Poté, co maso změkne, ho přesuňte na teplé místo.
- Vyjměte koření, následně také zeleninu, kterou důkladně propasírujte.
- Zeleninu smíchejte smetanou, případně můžete omáčku zředit vodou. Nechte povařit a dochuťte citronovou šťávou.
- Brusinky můžete přidat přímo do omáčky, nebo podávat až na talíři.
Jak na karlovarský knedlík?
Na přípravu budete potřebovat:
- 7 kusů pečiva (rohlíky či housky),
- 175 ml mléka,
- 2 žloutky,
- sníh ze 2 bílků,
- 100 gramů hrubé mouky,
- petržel, muškátový květ, sůl.
Postup je jednouchý, pečivo namočené v mléce smíchejte s ostatními surovinami, na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků. Knedlíky pak stačí vařit zhruba 20 minut.
Králík je neopomenutelnou součástí české kuchyně. Právě z toho důvodu se hodí znát, jak na jeho správnou přípravu. Jedná se o skvělé maso, které se hodí nejen k nedělnímu obědu.
Zdroj obrázku: Catherine77 / Shutterstock.com