Křehké a křupavé potěšení, které se rozplývá na jazyku, si můžete dnes vytvořit i u vás doma. Postup není složitý, a vaše chuťové buňky budou jásat nadšením!
Domácí laskonky
Suroviny, které budete potřebovat:
- 3 vaječné bílky,
- 170 gramů cukru krupice,
- 90 gramů jemně mletých vlašských ořechů,
- 60 gramů mletého cukru.
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 120 stupňů Celsia.
- Připravte si plech, na který položíte pečicí papír.
- Připravte si horkou lázeň.
- V té budete šlehat krupicový cukr s přichystanými bílky.
- Hmotu šlehejte až do tuha. Potřebujete vytvořit pěnu, která bude dostatečně tuhá. Celé šlehání trvá zhruba čtvrt hodiny.
- Promíchejte ořechy s mletým cukrem.
- Vzniklou pěnu nechte mírně zchladnout, a poté do ní vmíchejte ořechy s mletým cukrem.
- Hmotu, kterou už dále šlehačem nezpracováváte, budete nanášet na připravený plech s pečicím papírem. Budete tvarovat přibližnou podobu laskonek. Pomoci si můžete i cukrářskou šablonou určenou na laskonky.
- Uhlaďte povrch každé z laskonek.
- Pečte laskonky čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 120 stupňů Celsia.
- Poté stáhněte teplotu na 80 stupňů Celsia, ve které ještě laskonky při otevřených dvířkách trouby dosušíte.
Náplň do laskonek
Suroviny, které budete potřebovat:
- 100 gramů másla,
- 40 gramů mletého cukru,
- 1 žloutek,
- 2 vaječné bílky,
- 10 gramů mletých vlašských oříšků,
- 30 gramů moučkového cukru,
- 1 sáček vanilkového cukru.
Postup přípravy:
- 40 gramů cukru, máslo a žloutek poctivě šlehačem vymíchejte do husté pěny.
- Přimíchejte mleté vlašské ořechy.
- Bílky, 30 gramů mletého cukru a vanilkový cukr budete míchat ve vodní lázni. Šlehačem tuto hmotu vyšlehejte na tuhý sníh.
- Vychladlý sníh smíchejte s máslovou pěnou a naplňte upečené laskonky.
Ideální recept pro krásné letní odpoledne, nemyslíte? Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj foto: pixabay.com