Česká kuchyně nabízí spoustu chutných jídel a dezertů, tiramisu však mezi ně nepatří, je totiž pokladem italské kuchyně. Pojďte s námi ochutnat to pravé, domácí italské tiramisu.
Domácí tiramisu počesku
Pod pojmem tiramisu, obvykle rozumíme dát na dno nádoby obyčejné piškoty namočené v kávě s rumem a prokládat je krémem z pomazánkového másla, cukru a trvanlivé šlehačky. Nahoře je krém, který posypeme kakaem a dáme na 24 hodin do lednice. České tiramisu však nemá nic společného s tím italským.
Co budeme potřebovat k přípravě tiramisu
- cukrářské piškoty, nejlépe však italské piškoty Savoiard
- 240 g sýru mascarpone.
- 2, 5 polékových lžic cukru krupice
- 2 vejce
- půl šálku silné kávy
- jednoho panáka Amaretta
- kakao na posypání
Postup přípravy
Nejprve si uvaříme silnou kávu, kterou nalejete do hlubší skelněné či keramické misky. Oddělíme žlutky od bílků, z těch vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a následně vyšleháme do krému, do kterého pomalu přimícháme mascarpone. Následně pomalu přimícháme našlehané bílky.
Mezitím vychladla káva, do které přidáme likér, nejlépe Amaretto. Do ní postupně namáčíme piškoty a rovnáme je do misky. První vrstvu pomažete vrstvou krému, na něj naskládáme piškoty a na piškoty opět přidáme krém. Poslední vrstvu poprášíme kakaem. Hotový dezert dáme na 2 hodiny do lednice ztuhnout, potom vyklopíme na velký talíř či tác, krájíme a podáváme.
Co lze nahradit a co raději ne
Amaretto lze nahradit nejen koňakem, ale i rumem. Nic jiného bychom neměli nahrazovat. Vynecháme-li vejce nebo nahradíme-li mascaprone sýrem lučina nebo pomazánkovým máslem a šlehačkou či zakysanou smetanou, výsledek se nebude chutí ani konzistencí podobat tiramisu.
Dobrý nápad není ani nahradit kakao kakaovým nápojem v prášku typu Granko nebo Nesquik. Zničíme tím typickou chuť – lahodnou, sladkou a současně hořkou chuť po kávě.
K italskému dezertu tiramisu skvěle chutná pravá italská káva.
Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/tiramisu-dessert-eat-delicious-1033207/