Štrúdl aneb jablečný závin je moučník pocházející původně z Rakouska, ale s oblibou se připravuje také v jiných zemích a Česká republika není výjimkou. Závin lze připravit nejen z jablíček, ale i ořechový, tvarohový, makový, povidlový a dokonce i slané verze s uzeninou, kysaným zelím, sýrem, špenátem atd.
I receptů na samotné těsto, které se následně svine do „závinu“ existuje nepřeberné množství. Z kváskového těsta, z kynutého těsta pomocí droždí, jogurtového těsta anebo si lze koupit v obchodě přímo listové těsto. My vám to však neusnadníme a listové těsto na závin si připravíme doma. Není to nic těžkého. Jdeme na to…
Ingredience na listové těsto
-
1 lžička soli
-
500 g hladké mouky
-
2 lžičky octa
-
250 g tuku
-
2 dl nějaké tekutiny: pivo, voda, syrovátka apod.
Postup přípravy
-
Tuk nastrouháme do mouky a přidáme i ostatní ingredience. Vypracujeme na vále nelepivé těsto a podle potřeby buď přidáme ještě mouku nebo tekutinu. To poznáte sami – těsto by se nemělo lepit. Těsto vložíme do lednice odpočívat a zatím si připravíme (nastrouháme) jablka.
-
Jablíčka nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou šťávu. Tu můžete vypít nebo přidat do čaje. Já totiž ze slupek a ohryzků vařím domácí jablečný čaj.
-
Těsto po vytažení z lednice zpracujeme stejně, jako listové těsto z obchodu. Tedy vyválíme na tenký plát. Z uvedeného množství by měly vyjít 4 nohavičky.
-
Do plátu pak zabalíme jablíčka. Přidat můžeme oříšky, skořici, rozinky, cukr (pokud jsou jablíčka kyselá) a lze i jemně zakápnout rumem. To už záleží na vás.
-
Nohavici (štrúdl) vložíme na plech a upečeme.
-
Po vytažení posypeme moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť…