Recept na jahodový džem se bezesporu hodí každé svědomité hospodyňce, které kuchyně není cizí a která ráda své nejbližší rozmazluje nejrůznějšími dobrotami a pochutinami. Mnoho lidí si myslí, že je příprava domácího jahodového džemu příliš složitá a je tedy mnohem jednodušší a především pohodlnější si zajít do obchodu a jahodovou marmeládu si zde koupit – k dostání je tolik druhů a variant, že si na své dokáže přijít i ten nejnáročnější zákazník. Jestliže se nechcete spoléhat na kupovanou variantu a raději dáte přednost domácímu produktu, pak vám přijde vhod náš recept na jahodový džem, který je pro vás ukrytý v dnešním článku.
Recept na jahodový džem
Nepodléhejte dojmu, že je příprava džemu z jahod složitá a že si s ní dokáže poradit jen ten, kdo je v kuchyňském umění zběhlý. Uvidíte, že s naším receptem i vy tento úkol hravě zvládnete. A teď už žádné zdržování, pojďme se společně pustit do přípravy!
Potřebujete:
- 1 kg čerstvých jahod
- 0,5 kg cukru krupice (záleží podle chuti)
- Podle potřeby:
- 1 balíček gelfix
- 1 lžičku kyseliny citronové
Postup:
- Jahody důkladně očistěte, zbavte je lístků a vložte do hrnce.
- Za stálého míchání jahody provařte a to až do té doby, než 1/3 z nich pustí šťávu.
- Následně použijte gelfix v poměru 2:1.
- Z odměřeného množství cukru odeberte dvě lžíce a smíchejte je s gelfixem – tuto směs poté vsypte do hrnce a během míchání alespoň 1 minutu povařte.
- Nepřestávejte míchat a nechte džem alespoň 5 minut probublat.
- Vznikne-li vám na povrchu pěna, opatrně ji pomocí lžičky odeberte.
*Proveďte zkoušku hustoty: na talířek kápněte pár kapek horké šťávy a nechte zchladnout. Pokud má džem dobrou konzistenci, pak vám na talířku vznikne hustá kapka. Pokud bude naopak málo hustý, pak přidejte lžičku kyseliny citronové.
- Hrnec odstavte z plotny a ještě za tepla plňte džemem připravené skleničky.
- Neplňte až po okraj – postačí k závitu sklenice.
- Sklenice zavřete a otočte dnem vzhůru.
- Po 10 minutách otočte zpátky a nechte vychladnout.