Klasický drobenkový koláč s ovocem zná jistě každý z nás. Vyzkoušeli jste však někdy připravit si jogurtové těsto? Díky němu získá moučník větší jemnost a křehkost a překvapí vás svou chutí. Výhodou je nenáročnost přípravy těsta a skvělý výsledek.
Co budete potřebovat:
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 2,5 hrnku polohrubé pšeničné mouky
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 4 lžíce másla (případně lze využít i Heru)
- 1 lžíce oleje
- vanilkový (nebo skořicový) cukr
- ovoce dle vlastní chuti
- drobenka
- tuk a mouka na vymazání plechu (nebo případně pečicí papír)
Postup přípravy:
- Nejprve si utřete cukr s vajíčkem do pěny.
- Následně přidejte rozehřáté máslo či jiný tuk, olej a jogurt. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily.
- Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejte, aby těsto zůstalo nadýchané. Vše dobře promíchejte.
- Takto připravené těsto nalijte na předem nachystaný plech a vykládejte připraveným ovocem v dostatečném množství. Skvěle se hodí například lesní ovoce, které ozvláštní koláč svou kyselostí.
- Na závěr ještě povrch posypejte připravenou drobenkou.
- Pečte na 180 °C, je nutné ho hlídat, jelikož každá trouba peče jinak.
Jak na tu pravou drobenku?
Obzvláště pokud jste nikdy drobenku nedělali, může to být v tomto receptu oříškem. Můžete najít opravdu mnoho receptů. Jestliže tedy nemáte nějaký osvědčený v rodině, pak vám nezbývá nic jiného, než si vyzkoušet různé recepty a najít ten pravý.
Třemi základními surovinami jsou samozřejmě tuk, cukr a mouka. Může se však lišit poměr jednotlivých potravin, proto je důležité si to vlastnoručně vyzkoušet. Pokud byste hledali ozvláštnění pro drobenku, můžete přidat ještě například skořici, rum, vanilku či ořechy, zajisté dodají koláči šmrnc a zcela jiný nádech, můžete pomocí toho skvěle doplnit chuť ovoce.
Dobrou chuť přejeme!
Zdroj foto: pixabay.com