Vlašský salát je v české kuchyni ceněný zlatem. Na přípravě této klasiky v podstatě vůbec nic není, i přesto se ale najdou tací, kteří si neumí připravit pravý vlašský salát, jak jej mnozí pamětníci pamatují z dřívějších dob, kdy se potraviny nešidily a chutnaly tak, jak skutečně chutnat měly. Základem úspěchu je použití kvalitních surovin, které ve finále budou hrát tu nejlepší muziku.
Vlašský salát a trocha historie
Někteří se nebojí tvrdit, že vlašský salát – lidově řečeno vlašák – chutnal nejlépe v době socialismu. Jednalo se o pochoutku, na které si smlsly jak děti, tak i dospělí. Setkat jste se s ním mohli v tzv. mléčných barech, kde bylo zvykem podávat jej na talíři, v misce nebo plastového kelímku – to byla klasika, na kterou si mnozí z vás jistě velmi dobře pamatují. Vlašák zkrátka byla jistota, ať jste si jej v dřívějších době dali u nás nebo kdekoli jinde.
Pravý vlašský salát – recept
Připravit si pravý vlašský salát, který vás dokáže vrátit o několik let zpátky v čase, není složité. Stačí jen znát ty správné přísady a dodržet postup přípravy. S naším receptem dokážete lahodný vlašák připravit i vy!
Potřebujete:
- 350 g brambor
- 230 g salámu
- 100 g nakládaných okurek
- 20 g sterilizovaného hrášku
- 35 g celeru
- 50 g mrkve
- 1 lžíci polotučné hořčice
- 250 g majonézy
- 3 lžíce vlažné vody
- 1 lžičku octa
- půl lžičky cukru krupice
- půl lžičky worcestrové omáčky
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Brambory uvařte ve slupce. Až vychladnou, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Okurky a vařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k bramborům. Pokrájejte salám na kostičky a vše spojte s majonézou, hořčicí, octem a worcestrovou omáčkou. Přidejte sůl a pepř dle chuti, lehce oslaďte a promíchejte.