Houby patří k podzimu, a pokud na ně do lesa vyrazíte, jistě si přinesete slušný úlovek. Houby se dají zpracovat různými způsoby, každý houbař si ale asi nejvíce pochutná na domácí poctivé houbové omáčce.
Pojďte si připravit skvělou smetanovou houbovou omáčku, ke které chutná nejlépe domácí houskový knedlík.
Suroviny:
- na drobno nakrájené a dobře omyté houby – množství je na vás,
- 1 cibule,
- olej,
- 1 kelímek smetany na vaření,
- troška mléka na případné rozředění,
- hladká mouka na zahuštění,
- sůl, pepř, nové koření a bobkový list,
- ocet.
Postup:
- Nakrájíme si cibulku na jemno a necháme ji na oleji zesklovatět. K cibuli přidáme na drobno nakrájené a omyté čerstvé houby. Houby je potřeba ihned pořádně osolit, aby omáčka měla chuť.
- Přidáme i špetku pepře, pár kuliček nového koření a bobkový list. Houby dušením budou pouštět vodu, pokud se vám zdá vody z hub málo, podlijte je. Kolik budete mít vody, tolik bude i omáčky.
- Houby je potřeba dusit alespoň 20 minut. Mezitím si v teplé vodě rozmícháme trošku hladké mouky na zahuštění.
- Zahuštěnou omáčku pořádně rozmícháme a chvíli povaříme, nakonec přilijeme smetanu na vaření. Opět krátce vaříme – v případě, že je omáčka příliš hustá, přidáme trošku mléka, kterým ji rozředíme na požadovanou konzistenci.
- Na závěr je dobré pár minut před dovařením přidat do omáčky i lžíci octa – bude mít sladkokyselou chuť. Octa můžeme přidat libovolné množství podle chuti.
Houbovou omáčku je nejlepší podávat s houskovým knedlíkem. Skvěle chutná ale i s vařeným bramborem nebo těstovinami.
Tip: Houbová omáčka se dá připravovat také ze zakysané smetany – v tom případě vynechejte ocet. Sladkou houbovou omáčku zase skvěle doplní kopr – stačí, když přidáte malou hrstku a omáčka bude o něco zajímavější a určitě chutnější.
Dobrou chuť.
Zdroj foto: www.pixabay.com