Podzim je jako dělaný na různé polévky. Nejen, že zahřejí a skvěle zasytí, ale hlavně mohou také podpořit náš organismus v období nachlazení. To u zelňačky platí dvojnásob, zelí je totiž známé jako bohatý zdroj vitaminu C, který velmi pozitivně ovlivňuje naši imunitu.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 500 gramů kysaného zelí,
- 2 klobásy,
- 1 velká cibule,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 1,5 litru masového vývaru,
- 2 bobkové listy,
- drcený kmín, sladká paprika, sůl, pepř,
- olej nebo sádlo.
Postup přípravy:
- Kysané zelí slijte. Pokud je opravdu hodně kyselé, můžete ho ještě propláchnout vodou.
- Vložte ho do hrnce společně s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a vše zalijte připraveným vývarem.
- Nechte povařit téměř doměkka.
- Na pánvi si rozehřejte olej nebo sádlo a orestuje na něm cibuli.
- Přidejte nakrájenou klobásu a zasypejte moukou, měla by vám vzniknou řidší jíška.
- Poté přisypte papriku, promíchejte a odstavte z plamene.
- Nechte směs zchladnout.
- Následně ji přimíchejte do zelí, přidejte dle chuti sůl a pepř a nechte vařit ještě alespoň 15 minut.
Tipy jak na tu nejlepší zelňačku
Do této polévky můžete přidat i brambory, získáte tak plnohodnotné jídlo. Dejte si však při vaření pozor, rozhodně brambory nevařte společně se zelím. Je důležité uvařit je zvlášť, jelikož v kyselém prostředí by brambory i po delším vaření byly stále tvrdé.
Pokud nechcete brambory přidávat přímo do polévky, můžete je podávat rozšťouchané na opečené cibulce zvlášť. Díky tomu si tak každý u stolu bude moct vybrat, kolik jich do polévky chce.
Zelňačka je typ polévky, který si můžete připravit na několik různých způsobů. Ať už s bramborami, nebo bez nich. Pokud byste chtěli o něco jemnější variantu tohoto pokrmu, můžete těsně před dokončením přidat do polévky i zakysanou smetanu.
Zdroj foto: www.pixabay.com