Vdolky jsou velmi oblíbenou sladkou pochoutkou, kterou si oblíbilo mnoho z nás snad právě díky lahodným receptům našich babiček. Vyzkoušejte vlastní vdolky i vy, jejich chuť vás nadchne.
Suroviny
Pro výrobu budete potřebovat:
- 180 ml mléka
- 15 g droždí
- 30 g cukru
- 100 g másla
- 20 g vanilkového cukru
- 2 žloutky a 1 vejce
- 400 g hladké mouky
- citrónová kůra
- špetka soli
Jak na těsto?
Postup přípravy:
- Nejprve je třeba přichystat si kvásek. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Poté nechte na zhruba 10 minut v teple, než kvásek vzejde .
- Mezitím vyšlehejte změklé máslo s cukrem (včetně vanilkového). Poté přidejte žloutky a jedno celé vajíčko, trochu nastrouhané kůry z citronu a špetku soli.
- Do této směsi přilejte kvásek a zbytek vlažného mléka. Jemně promíchejte.
- Následně přidávejte mouku (ideální je ji prosít pro vzdušnější těst) tak, aby se těsto začínalo odlepovat od okrajů. Pak ho lze vyndat z mísy a propracovat ručně na pomoučněném válu.
- Takto připravené těsto by mělo alespoň 40 minut odpočívat v teple, aby dostatečně nakynulo.
Jak na přípravu vdolků?
Vdolky nejsou nijak složitým kulinářským výmyslem, ovšem je třeba znát pár důležitých zásad, aby se malé koblížky povedly dle představ.
Postup smažení:
- Vykynuté těsto vyválejte na plát tlustý zhruba 2 centimetry, z něho pak vykrajujte přiměřeně velká kolečka, například skleničkou.
- Následně vdolek uprostřed promáčkněte a nechte ještě chvilku kynout.
- Poté důlek znovu zvýrazněte a vkládejte do středně rozpáleného oleje prohlubní dolu.
- Volte raději mírnější plamen, při příliš vysoké teplotě oleje by mohlo dojít k připálení, zatímco uvnitř by vdolky byly syrové. Smaží se poměrně rychle, je proto důležité je hlídat.
- Po usmažení odkládejte na papírovou utěrku, aby odkapal přebytečný olej. Po vychladnutí můžete nazdobit zcela dle své chuti.
Vdolky jsou výborným sladkým jídlem, které je velmi variabilní. Základem je dobré těsto, pak však vše záleží zcela na vás. Zdobit můžete tradičně povidly, marmeládou, lze přidat tvaroh či zakysanou smetanu anebo také cokoliv jiného.
Zdroj foto: pixabay.com