Zázvorový čaj představuje velice oblíbený nápoj, který je typický svou výraznou chutí a zároveň i mnoha léčivými a zdraví prospěšnými účinky. Původem exotická rostlina je v Evropě známá již po staletí. Se zázvorem pracovali jak Řekové, tak i Římané, své čestné místo si získal i ve středověké evropské kuchyni a opomenout jej nelze ani ve spojitosti s tradičním léčitelstvím a orientálními pokrmy. Odborníci se shodují na tom, že by dospělý člověk měl každý den přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru. Jestliže ani vám ostrá chuť této rostliny nevadí, pak vám jistě přijde vhod recept na zázvorový čaj. Pochutnat si na něm můžete nejen v době nachlazení, ale i kdykoli jindy – zkrátka tehdy, kdy na jeho výraznost dostanete chuť!
Zaostřeno na zázvor
Pojďme si společně exotickou rostlinku známou jako zázvor trochu blíže představit. Jedná se o trvalku, která je pěstována především pro sví oddenky typické výraznou chutí i vůní. Obsahem zázvoru jsou terpeny – aromatické lásky organického původu – a gingerol, který je příčinou oné ostré a výrazné chuti. Celkově zázvor obsahuje stovky látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví.
Recept na zázvorový čaj
Mnoho lidí považuje zázvorový čaj za učiněný lék, který jim dokáže ulevit v době, kdy na ně skočí nějaký ten bacil. Zatímco někdo si na čaji připraveném z čerstvého zázvoru pochutná jen tehdy, kdy jej skolí viry, jiný si jej s chutí dopřává klidně každý den. I my jsme pro vás připravili recept na zázvorový čaj, na kterém si zaručeně pochutnáte!
Potřebujete:
- 2 cm kořene zázvoru
- 1 l vody
- 1 lžíci medu
Příprava:
- Kořen zázvoru oloupejte.
- V hrnci si dejte vařit vodu.
- Na hrubším struhadle zázvor nastrouhejte.
- Až začne voda vřít, vhoďte do ní nastrouhaný zázvor a nechte vařit cca 30 vteřin.
- Čaj přeceďte a dochuťte medem.