Česneková polévka je jistě velmi známá, a to především jako vyprošťovák po náročných společenských večerech. Ovšem díky česneku můžete pomocí tohoto pokrmu bojovat také proti rýmě a nachlazení.
Suroviny
Variací česneček je opravdu mnoho, tuto polévku lze dělat dle několika různých postupů a potraviny, které při vaření použijete, se mohou často lišit. Nesporným základem a nutnými surovinami je nepochybně spousta česneku. Tradičně se do polévky přidávají také brambory, případně také vajíčko.
Často se také vyskytuje v receptech chléb pro výrobu krutonků. Dalšími potravinami, které však do této polévky můžete přidat jsou například sýr, šunka, anglická slanina a podobně. Vše pak záleží pouze na vaší chuti.
Poctivá česnečka
Na pravou česnečku byste si měli připravit:
- deset stroužků česneku
- majoránku
- sádlo
- cibuli
- brambory
- zhruba litr vývaru
- pepř a sůl
- na dochucení a pár krajíčků chleba na krutonky.
Česnek ideálně nasekejte a to tak, že ho nejprve rozmáčknete plochou nože a následně nakrájíte nadrobno. Variantou je samozřejmě také česnek prolisovat. Nechte na sádle zpěnit cibulku, poté přidejte vývar a česnek. Nakrájené brambory přidejte do vroucího vývaru. Vařte zhruba 15 minut, aby brambory změkly. Nakonec dochuťte kořením a ještě chvilku provařte. Po přípravě krutonků již můžete podávat.
Krémová česnečka
Krémová česnečka je další známou variací této polévky. Základ se výrazně neliší, opět budete potřebovat:
- cibuli
- máslo nebo případně sádlo
- brambory
- 300 ml vývaru
- koření.
- Krémovou konzistenci pak doladíte pomocí 400 ml mléka a 100 ml smetany ke šlehání.
Postup je stejný jako u předchozí polévky, kromě vývaru však přilijete ještě mléko, po uvaření brambor vše rozmixujete a přidáte smetanu na zjemnění. Vzhledem k tomu, že smetana lehce utlumí chuť, můžete ještě přidat česnek.
Česneková polévka je v kuchyni nepochybně oblíbená pro svou chuť, jednoduchost a rychlost přípravy. Navíc vám zaručí také skvělou vzpruhu při nachlazení.
Zdroj foto: freepik.com