Slavnostních receptů není nikdy dost. Hodí se nejen na Vánoce, ale i v jiné sváteční dny. Mnohdy marně tápeme nad tím, co připravit. A protože mnohé z nás zklame fantazie, připravíme tradiční pohoštění v podobě jednohubek a chlebíčků.
Nic proti nim. Kdo by je neměl rád? Však na nich většina z nás také vyrostla. Ale zkuste někdy k této nestárnoucí klasice přidat i něco nového, originálního a na našich stolech méně vídaného.
Jahodová Panna Cotta
- Zní to možná složitě, ale příprava tohoto dezertu složitá není. Chutná výtečně a výtečně i vypadá. Zkrátka slavnostně. Jak na to? Potřebovat budete půl lžičky želatiny, 2 lžíce studené vody a necháte 5 až 10 minut želatinu nabobtnat.
- Do kastrůlku nalijete 200 ml smetany a 200 ml mléka, přisypete ¼ hrníčku cukru a za stálého míchání/šlehání povaříte. Pak odstavíte z plotýnky a přidáte 1 lžíci vanilkové esence, necháte 5 minut vychladit a přidáte i želatinu.
- Nalijete do skleniček zešikma (inspirace v přiloženém videu) a necháte ztuhnout. Teď už zbývá připravit jahodový krém.
- Jahodový krém: 450 gramů jahod dáte do kastrůlku, přidáte 70 gramů cukru, 2 lžíce vody a povaříte. Změklé jahody pak ještě rozmixujete tyčovým mixérem a přecedíte přes sítko.
- Vzniklý „džem“ nalijete k smetanovému krému a hotovo. Místo želatiny lze použít i agar agar a namísto jahod klidně ananas či mango.
Studená obložená mísa
Obložená mísa patří k další klasice, jako jsou jednohubky a chlebíčky. Jak jednohubky, tak chlebíčky i obložená mísa se dají připravit slavnostně. Stačí pouze přidat nezvyklé druhy ovoce, zeleniny či sýra a krásně naaranžovat. Co vše na obloženou mísu dáte, záleží na vás. Chybět by nemělo od každého něco – ovoce, zelenina, uzeniny, sýr, vejce a pečivo k zakusování. Inspirace na internetu najdete nespočet včetně návodů, jak na to.
Sýrové kuličky
Pokud chcete přidat ještě něco hodně nezvyklého a zajímavého, pak jsou to sýrové kuličky. Jejich výroba je snadná a rychlá. Vyberte si sýr, který máte rádi, nastrouhejte jej, přidejte pomazánkové máslo, bylinky a utvořte hmotu, ze které budete tvořit kuličky. Hmotu nechte v lednici chvíli ztuhnout (lépe se pak s ní pracuje). Kuličky pak obalte třeba v mletých ořeších, semínkách, bylinkách (kopr, pažitka, petržel) apod.