Cukroví je něco, co uvítá každý nejen ve svátky, ale i během víkendu ke kávě nebo na rodinných oslavách. Namísto běžných kupovaných oplatek lze připravit domácí cukroví. To může být pečené, ale i nepečené. Záleží jaké ingredience a kolik času máme k dispozici. Snad mezi nejběžněji vyráběné a konzumované cukroví patří kuličky, linecké, rohlíčky či perníčky. V neposlední řadě lze mezi cukroví zařadit i sušenky cookies.
Někdo má rád klasické cukroví a nerad mění své zvyklosti. Ovšem najdou se i tací, kteří chtějí vyzkoušet něco nového a méně obvyklého. Právě takovým přinášíme dnes pár receptů na výborné cukroví, které lze mít kdykoliv po ruce, třeba jen pro nečekané hosty k dobré polední kávě. Mnohé z nich lze totiž připravit předem a skladovat v mrazničce.
Karamelové kuličky ala SALKO
- Tento recept je snadný a mile překvapí svou sladkou a jemnou chutí. Dle našeho receptu to zvládne úplně každý. Potřebovat budeme: 1 slazené SALKO v plechovce, máslo 150g, mandle a kokos na obalení.
- Salko vaříme 2 hodiny v plechovce a necháme ho zkaramelizovat. Po vychladnutí jej otevřeme a rozmixujeme se změklým máslem. Tuto hmotu necháme v lednici ztuhnout přibližně 3 hodiny. Poté tvoříme kuličky, do kterých zatlačíme vždy jednu loupanou mandli či jiný oříšek. Místo ořechů lze dovnitř dát čokoládovou hrudku či nějaké ovoce. Ve finále obalíme v kokosu. Kuličky uchováme v chladnu, aby si udržely svůj tvar.
Marcipánové tyčinky
- Marcipán je lahůdka, kterou si většina z nás spojuje s různými oslavami a používá se na zdobení dortů a zákusků. Také je první, který z dortu zmizne. Proto si jej můžete připravit zvlášť, jako pochoutku i pastvu pro oko. Na domácí marcipán je potřeba: moučkový cukr 180g a stejné množství mandlí, dále pak 2 až 3 lžíce medu nebo 1 bílek.
- Mandle spaříme, oloupeme a necháme proschnout. Poté je rozmixujeme na jemný prášek (koupit se dají již mleté mandle). Promícháme je s moučkovým cukrem a přidáme bílek či med. Hmota musí být řádně propracovaná a držet pohromadě bez drolení. Pokud by se drolila, přidáme ještě med či trochu bílku, který hmotu zvláční. Budeme-li chtít marcipán barvit – rozdělíme jej na části a obarvíme potravinářským barvivem. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na pár hodin do lednice. Poté už pracujeme s marcipánem dle libosti. Vytvarujeme si z něj tyčinky, vykrájíme tvary, vymodelujeme kytičky a další.