Avokádo
Avokádo obsahuje až 70% vody. Je jedním z nejcennějších pramenů organického tuku, je bohaté na mineráli, kyselinu listovou,lutein, draslík a další živiny.
Díky avokádu můžete zlepšit svůj zrak. Můžeme si díky němu snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu. Pomáhá nám snižovat riziko vniku srdečních onemocnění, mrtvice a infarktu. Využívat by ho měli především studenti, pomáhá totiž při soustředění. Ženám ulevuje od menstruačních bolestí a v neposlední řadě je vhodné pro dietáře. Těm bude pomáhat snadněji snižovat váhu.
Avokádo je velice zdravá potravina, kterou bychom měly začít využívat. Kupujte zásadně již zralé plody, které jsou na omak měkké. Rozpulte je, do pecky zasekněte ostrý nůž, jemně s ním pootočte a vyndejte jádro. Opatrně na prsty. Nezapomeňte oloupat tmavou slupku. Avokádo máme připravené a můžeme začít. Tady je pár receptů.
Recepty z avokáda
Dresink na salát: Avokádo rozmačkáme na hladkou kaši, obohatíme o citrónovou šťávu a přelijeme s ním zeleninový salát.
Dip: Pokud do ušlehaného avokádového krému přidáte například trošku utřeného česneku se solí a trošku pepře, můžete si do něj namáčet třeba bramborové lupínky.
Plněná avokáda: Avokáda podélně rozkrojíme na dvě části a odpeckujeme. Každou polovinu vytřeme 1/2 lžící citronové šťávy. Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omytou oloupanou mrkev nastrouháme nahrubo. Ořechy nasekáme. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno. Omyté a očištěné papričky nakrájíme na kostičky petržel nasekáme. Vše společně promícháme v misce a trochu osolíme. A můžeme plnit otvory, které nám zbyly po pecce
Avokádový likér: Rozpulte avokádo, vyndejte pecku a vydlabanou dužinu rozmixujte. K dužině přidejte cukr a vyšlehejte do pěny, stále šlehejte přilévejte postupně vodku a smetanu ke šlehání. Nakonec přidejte cayennský pepř. Vše důkladně protřepejte a dejte vychladit. Před konzumací znovu protřepejte.
Může být třeba součástí obloženého talíře, pokud ho nakrájíte na kostičky, můžete ho přidat do zeleninového salátu, slabé plátky vložte do obyčejné housky se šunkou a sýrem. Využití tohoto daru přírody je v kuchyni nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat a jakýmkoliv způsobem zakomponovat nejlépe do každodenního vaření. Uvidíte, že nebudete litovat.