Léto je v plném proudu a s ním i letní oslavy a grilovací párty. Je to přeci jen skvělá příležitost vidět se s přáteli a známými a společně se zasmát a třeba zavzpomínat. Hostit větší množství lidí je ale náročné na koordinaci. Je tedy vždycky dobré vědět, co dělat, abychom se mohli kromě neustálého postávání u grilu věnovat i našim hostům.
Pokud se chystáte nějakou tu oslavu uspořádat a chtěli byste změnu od klasických steaků a klobásek, pak je možná na čase skočit nakoupit nějaké ryby a začít zahřívat gril.
Ingredience (8 porcí)
- 8 ryb vaší volby (TIP: na gril se skvěle hodí pražmy nebo mořští vlci)
- 4 snítky rozmarýnu
- 8 snítek tymiánu
- hrstka oregana
- 2 polévkové lžíce citronové kůry
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Nejprve zapálíme gril, aby se rozehřál na správnou teplotu a všechny ryby se udělaly rovnoměrně.
- Připravíme si 8 kusů pečícího papíru a stejný počet kusů alobalu, dost velkých, abychom do nich rybu zabalili. Pečící papír může být o něco kratší, jelikož se jím obalí pouze tělo ryby. *
- Všechny ryby očistíme a vyskládáme tak, aby se nám dobře kořenily. Z obou stran je posolíme, opepříme a přidáme špetku citronové kůry.
- Do břicha ryb vložíme vždy ½ snítky rozmarýnu, snítku tymiánu a trošku oregana. **
- Všechny ryby vždy po jedné zabalíme nejprve na šířku do pečícího papíru – hlava a ocas mohou vyčnívat – a poté celou rybu obalíme alobalem.
- Grilujeme 5 minut z každé strany s odklopeným víkem.
Hotové ryby se skvěle hodí ke grilované zelenině nebo americkým bramborám. Dobrou chuť!
*Ryby je lepší připravovat zabalené, aby se nespálily na povrchu a nezůstaly zase naopak syrové uvnitř. Zabalením ryby zůstávají šťavnatější a lépe se v nich rozvine vůně bylinek.
**Pro intenzivnější chuť můžete bylinky nejprve jemně podrtit ve hmoždíři nebo nakrájet na menší kousky.
Zdroj foto: freepik.com