Kde se přirozeně vyskytuje nejvíce vitamínu C? Většinu z nás napadnou šípky, citrusy, nebo třeba takový rakytník. Velmi vysoké množství vitamínů C ve snadno vstřebatelné formě však obsahuje méně známá, ale velmi prospěšná acerola. Vyplatí se užívat přírodní doplňky stravy nebo vám stejnou, či dokonce lepší službu udělá kyselina askorbová jako syntetická forma vitamínu C?
Vitamín C, který je skutečně využitelný a prospěšný
Jistě, dnes můžeme snadno doplnit nedostatek tohoto vitamínu prostřednictvím celé řady doplňků. Je to snadné a bezproblémové. Jaký smysl tedy má doplňovat céčko přírodně? Ve skutečnosti velmi zásadní. Plodiny, které obsahují vitamín C, obvykle mají také spoustu jiných látek. Zásadní výhodou je to, že tyto složky přirozeně spolupracují, a vstřebatelnost a účinnost je tudíž vyšší. Příroda to prostě vymyslela nejlépe, jak mohla, a proto se vždy vyplatí preferovat přírodní zdroje.
Co je acerola?
Jedním z nich je i tato rostlina, známá jako barbadoská třešeň. Uvádí se, že obsahuje dokonce 50 – 100krát více vitamínu C, než mají pomeranče a citrony. Bez potíží dokáže pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu C, ale také se stejně efektivně může využít i k léčbě jaterních onemocnění nebo zažívacích potíží.
Navíc vitamín C není ani zdaleka to jediné, co dokáže acerola nabídnout. Kromě toho vyniká vysokým množstvím vitamínu A a B a z minerálů se může pochlubit pořádnou náloží hořčíku, draslíku, mědi, zinku a železa. Studie prokazují, že má pozitivní vliv na zdraví srdce, optimalizuje krevní tlak a chrání před oxidačním stresem.
Céčko je nezbytné
Zdá se, že je snadné vitamín C doplnit, rozhodně nepodceňte jeho potřebu. Naše tělo pro své běžné fungování spotřebuje skutečně značné množství tohoto vitamínu a jeho potřeba se navyšuje vlivem chorob, stresu a dalších vnějších faktorů. Proto vitamín C doplňujte pravidelně a v dostatečných dávkách – případný přebytek tělo snadno vyloučí.
Zdroj náhledového obrázků: Pixabay