Segedínský guláš z vepřového masa je velice oblíbeným pokrmem, na kterém si smlsnou jak malí, tak i velcí. Kombinace kysaného zelí, vepřového masa a houskového knedlíku dává vzniknout hotové pohádce chutí a rozhodně se není čemu divit, že segedínský guláš – lidově nazývaný segedín – patří mezi nejoblíbenější česká jídla. V dnešním článku se pro vás ukrývá recept na segedínský guláš z vepřového masa – pojďte si jej připravit společně s námi!
Segedínský guláš z vepřového masa – recept
Vyhněme se dnes polemikám, zda tento pokrm původem pochází z maďarského Szegedu – česky Segedínu – a rovnou si řekněme, co budete na jeho přípravu potřebovat a především jak následně správně postupovat.
Suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 1 kg vepřového masa
- 200 ml smetany na vaření
- 1 cibuli
- 150 g másla
- 1 lžičku sladké papriky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sůl a pepř
Postup:
- Vepřové maso očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo.
- Doporučujeme rovněž pokrájet i kysané zelí, předejdete tak příliš velkým kouskům. Bude-li zelí moc kyselé, nebojte se jej propláchnout proudem čisté vody.
- Nakrájenou cibulku osmažte na části rozpuštěného másla dozlatova, poté k ní přidejte osolené a opepřené kostky vepřového masa. To nechte zatáhnout, aby neztratilo moc chuti a šťávy.
- Poté přidejte lžičku sladké papriky, vše důkladně promíchejte a podlijte asi 2 dl vody.
- Maso nechte pozvolna dusit, dokud nezměkne. Bude-li během dušení potřeba, podlijte maso vodou.
- Ve chvíli, kdy bude maso skoro hotové, přidejte kysané zelí a nechte jej alespoň 10 minut podusit, díky čemuž změkne.
- Přidejte zbytek másla a poté guláš dle potřeby zaprašte moukou a nechte ještě chvíli provařit.
- Na závěr guláš promíchejte se smetanou a podle potřeby dochuťte.