Naše maminky a babičky zdaleka neměly tolik vymožeností, jako máme dnes my. Přesto si dokázaly obratně poradit s mnoha věcmi, které pro nás představují do teď oříšek. Smutnou pravdou zůstává, že opravdových hospodyněk ubývá.
Mladé generace spoléhají na polotovary a neexistuje příliš mladých slečen, které umí opravdu vařit. Taková poctivá svíčková, knedlo – vepřo – zelo nebo gulášek začínají být předmětem vzpomínek o tom, jak babička vařila a pekla. O vychytávkách do kuchyně tudíž už vůbec nemůže být řeč. Jestliže patříte k těm poctivcům, co doma ještě neváhají připravit pravé nefalšované domácí jídlo, mohou se vám naše rady a tipy hodit.
Aby brambory nebyly slizké
Jestliže nebudete brambory servírovat ihned po jejich uvaření, pak po slití vody vložte mezi hrnec a pokličku papírovou utěrku. Ta nasaje páru a brambory zůstanou nejen suché, ale i déle teplé. V opačném případě se na jejich povrchu díky páry, která nemá kam uniknout, vytvoří sliz.
Citron na houby
Doslova a do písmene platí – citron na houby. Když houby před tepelnou úpravou osolíte a pokapete citronovou šťávou, zajistíte jejich lepší stravitelnost.
Vláčná míchaná vejce
Máte-li rádi k snídani míchaná vejce, pak přidejte na 1 vajíčko lžíci neslazené minerálky či sodovky. Vajíčka budou jemnější a vláčnější. Pro pikantní chuť vaječiny lze přidat k vajíčkům mléko, v němž rozmícháte špetku instantní polévky (může být cibulačka).
Čočková pomazánka
Měli jste na oběd čočku nahusto a trochu vám zbylo? To vůbec nevadí. Dejte čočku do mixéru, přidejte pomazánkové máslo, 2 stroužky česneku a lžíci plnotučné hořčice. Pomazánka se vždy hodí.
Voňavý jablkový koláč
Plátky jablíček před pečením naložte na 30 minut do bílého vína, případně do jablečné šťávy – koláč bude neuvěřitelně krásně vonět.
Máslový krém na dorty
Krémové dorty jsou velmi oblíbené, ale bohužel dlouho nevydrží, protože mají tendence rychle se kazit. Do krému tedy přidejte trochu koňaku či jiného alkoholu, to zaručí, že vydrží déle.