Grilovaný hermelín neodmyslitelně patří k letní grilovačce na zahradě. Pro mnohé z nás je tato pochoutka i vděčnou náhradou za maso. Jak si připravit dokonalý hermelín na grilu, který nevyteče a bude se vám rozplývat na jazyku? Máme pro vás osvědčené tipy!
Nezapomeňte na alobal
Pro grilování je vždy nejlepší vybírat speciální typy hermelínů, které jsou pro grilování přímo určené. Najdete to napsané na obale – a součástí balení obvykle bývají i speciální koření nebo omáčky, které dodají hermelínu ještě lepší chuť.
Na rošt grilu pak nikdy nedávejte hermelín jen tak, nejlepší je zabalit jej do alobalu, aby se vám nestalo, že sýr vyteče přímo na gril. V případě, že hermelín nechcete balit celý, dejte alespoň kousek alobalu pod něj a pak ho můžete položit bez obav na rošt.
Hermelín nikdy před grilováním nerozřezávejte a v průběhu grilování do něj nepíchejte. Můžete pouze dotekem zjistit, zda už je dokonale měkký a tedy vevnitř roztečený a hotový. Kdybyste do něj udělali dírku nebo ho nařízli, vytekl by vám.
Ideální teplota
Jako každá pochutina, tak i hermelín potřebuje při své přípravě ideální teplotu – v tomto případě je to střední teplota. Hlídejte, abyste sýr negrilovali na příliš vysoké teplotě grilu, jinak by se vám kůrka připekla a hermelín by neměl tu správnou chuť.
Při příliš nízké teplotě by se vám naopak mohlo stát, že zůstane sýr uprostřed syrový a nebude se správně roztékat. Před samotným grilováním hermelín potřete zlehka olejem – kůrka bude poté krásně vláčná. Nezapomeňte také na koření.
Z obou stran
Hermelín se musí stejně jako maso na grilu otáčet, aby byl dokonale udělaný z obou stran. V případě, že máte gril s víkem, si tohle ale hlídat nemusíte – sýr bude rovnoměrně udělaný i bez otáčení. Pokud si chcete hermelín ozvláštnit, můžete jej grilovat společně s uzeninou nebo zeleninou dohromady, v tomto případě ale ještě před zabalením do alobalu překryjte povrch kouskem pečícího papíru.
Užijte si grilovačku s chutným jídlem a přáteli!