Jujuba je ovoce, které má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Odkud se tato rostlina vzala a jak se dá využít?
Jujuba
Jujuba neboli cicimek datlový je původně z Číny, dnes se pěstuje v Africe, Rusku, jižní Evropě, na Středním východě i na jihozápadě Spojených států. Bývá známa také pod názvy čínské datle a Tsao. Zralé plody jsou sytě červené a jsou bohaté na vysoký obsah vitaminu C. Léčivé schopnosti této rostliny byly objeveny již před mnoha lety v minulosti. Chuť tohoto ovoce se blíží jablkům, konzumováno bývá v sušené formě, případně v čaji či jako tonikum.
Vliv na naše zdraví
Šťáva z plodů má cytotoxickou aktivitu na různé nádorové buňky, a tak pomáhá při léčbě rakoviny, snižuje totiž životaschopnost rakovinných buněk. Další biologicky aktivní látky mají na svědomí také prevenci proti mnoha chronickým onemocněním. Jujuba je také silným antioxidantem a pomáhá s čištěním pleti. Toto ovoce obsahuje také látky, které pomáhají s pročištěním krve a zlepšení trávení. Cicimek dokáže navíc uklidnit také mysl, ulevuje od stresu a úzkostí a usnadňuje spánek. Má silné detoxikační účinky a napomáhá hubnutí.
Léčivé látky
Jujuba je bohatá na různé látky, které jsou významné pro náš organismus a díky tomu přináší tolik léčivých účinků. Obsahuje dokonce padesátkrát více vitaminu C než jablka, dále obsahuje také ostatní důležité vitaminy skupiny B a dvě formy vitaminu A, který podporuje tvorbu zrakového pigmentu.
Z minerálů obsahuje výrazné množství vápníku, mědi, železa, hořčíku, manganu, fosforu, draslíku, sodíku a také zinku. Jujuba obsahuje 18 z 24 nezbytných aminokyselin, které jsou pro správnou funkci metabolismu nesmírně důležité.
Cicimek datlový je opravdu zázračnou potravinou, která dokáže pomoci s mnoha problémy. Jestliže ji smícháte s ženšenem, dokonce znásobíte léčivé účinky. Takovouto kombinaci lze sehnat ve formě čaje.
Zdroj foto: freepik.com