Ovesné vločky jsou častokrát součástí zdravé snídaně. Lidé si je přidávají do jogurtů, do palačinek a do smoothie. To všechno proto, že jsou zdravější než pečivo. Jsou dobrou rychlou náhražkou obvyklé snídaně a je možné je přidat téměř do čehokoli. V čem ale přesně tkví kouzlo ovesných vloček?
Zvyšují energii
Ovesné vločky obsahují sacharidy a bílkoviny – tedy bohatý zdroj energie. Studie z roku 2006 prokázala, že když tři hodiny před cvičením sníte jednu porci ovesných vloček, budete mít větší výdrž. Ovesné vločky mají nízký glykemický index, takže způsobují pomalý vzestup glykémie, což je ideální pro zvýšení spalování tuků během cvičení. Ovesné vločky také napomáhají regeneraci svalů po cvičení.
Chrání pokožku
Síla ovesných vloček spočívá také k úlevě od svědění a podráždění a zároveň poskytuje řadu výhod pro kůži. Normalizují totiž pH pokožky, což zmírňuje svědění a další nepříznivé projevy kůže. Mimo to obsahují také antioxidační a protizánětlivé složky. Živiny v ovesných vločkách, jako je měď, zinek, selen, thiamin, niacin přispívají k podpoře zdraví kůže.
Podporují hubnutí
Ovesné vločky obsahují hormon, který bojuje proti hladu. Pomáhají nás tedy zasytit na delší dobu. Navíc obsahují bílkoviny, které dokážou zkrotit chutě v průběhu celého dne, sníme-li je ráno. Také jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, které taktéž navozují pocit sytosti po delší dobu.
Předchází diabetes
Právě díky obsahu vlákniny dokážou ovesné vločky předcházet vzniku diabetes. Jsou totiž obtížně stravitelné, takže je trávíme delší dobu. To znamená, že i cukry do krve se uvolňují postupně a hladina cukru v krvi je tak regulována.
Posilují zdraví srdce
Ovesné vločky obsahují vápník a draslík. Tyto dvě živiny redukují krevní tlak a tím i posilují zdraví srdce.
Snižují riziko rakoviny střeva
Vysoké množství vlákniny má i další pozitivní účinky na lidské zdraví. Vláknina zahušťuje lidskou stolici, která poté čistí střeva a působí protizánětlivě – tedy proti vzniku rakoviny střeva.