Nepříjemná bolest v oblasti pravého podžebří, opakující se problémy ze zažíváním nebo pocity těžkosti po konzumaci tučných jídel – to všechno signalizuje problémy se žlučníkem, s nimiž se potýká mnoho lidí napříč všemi věkovými kategoriemi. Nejčastějším onemocněním žlučníku je tzv. cholelithiáza neboli tvorba malých kamenů přímo ve žlučníku nebo ve žlučových cestách. Nejen při tomto onemocnění, ale i při počínajících obtížích, před operací žlučníku nebo po ní je na místě žlučníková dieta, kterou by měl svědomitě dodržovat každý, kdo to se svým zdravím myslí vážně a nehodlá jej podceňovat.
Žlučníková dieta je v několika bodech velice podobná dietě jaterní a to z jednoho prostého důvodu: žlučník a játra spolu v lidském organismu úzce souvisí. Žlučníková dieta je lékaři předepisována zvláště po operaci žlučníku, kdy se při hladkém pooperačním průběhu dodržuje po dobu jednoho měsíce, v případě komplikací však musí být dodržována dlouhodobě či dokonce po celý život.
Žlučníková dieta a její zásady
Žlučníkovou dietu je dobré dodržovat nejen při výskytu zdravotních problémů nebo během rekonvalescence po operaci, je totiž vhodná i jako účinná prevence. Díky ní můžete předejít mnoha obtížím a vzniku žlučových kamenů, které dokážou hodně potrápit. Zásady žlučníkové diety jsou:
- nehladovět
- jíst v pravidelných intervalech
- jíst menší dávky 4-5 x denně
- připravovat si čerstvá jídla
- pít neperlivou vodu
- vyhnout se cholesterolu
- nekonzumovat mastná jídla
- nepřehánět to s kořením a ostrým jídlem
Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Jestliže s žlučníkovou dietou teprve začínáte – ať už ze zdravotních důvodů, na doporučení lékaře nebo z vlastní vůle v rámci prevence – pak vás určitě bude zajímat, jaké potraviny jsou při této dietě vhodné. Na to vám odpoví následující řádky:
- ryby: platýz, treska, okoun, štika
- maso: telecí, hovězí, kuřecí, srnčí, králičí, jehněčí
- nízkotučné mléčné výrobky: sýry, tvarohy, acidofilní mléko (vše s nízkým obsahem tuku)
- zelenina: mrkev, chřest, květák, ředkvičky, rajčata, cuketa, brokolice
- ovoce: banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, meloun
- produkty z obilí a škrobu: ovesné vločky, mouka, rýže, pudink, kukuřičné lupínky